Pleje og vedligeholdelse

Pleje af natursten

Få din natursten til at skinne som ny igen. Vi ved alt om pleje og vedligeholdelse af natursten. Ude og inde. Alt fra køkken, bad, entré og bryggers til terrassen, indkørslen, trappen, vandsten og meget mere.

Den daglige rengøring

Når du til dagligt skal rengøre dine naturstensoverflader har vi nogle gængse tips:

 • Vi anbefaler at du til den daglige rengøring bruger en mikrofiberklud, rent vand og evt. neutral sæbe (uden syre) - dette kan alle natursten tåle
 • Du kan med succes rengøre (nogle) polerede overflader med glasrens og en tør klud. Bemærk at ikke alle sten tåler glasrens - spørg hvis du er i tvivl

Der er stor forskel på hvad de forskellige sten kan tåle, læs nedenfor ved den sten du har valgt, eller spørg os, hvis du er i tvivl om det mindste. Ved forkert behandling/rengøring af stenen, kan vi ikke gøres ansvarlige for stenens eventuelle skader.

Lim, fuge og spartelmasse specielt til natursten

Når du køber din stenbordplade hos os og har fået den monteret, så skal der også limes, fuges og spartles bagefter. Vi har et stort udvalg af lim, fuge og spartelmasse special lavet til natursten som alt sammen er med til at forlænge din sten/stenplades levetid og får det hele til at se fantastisk ud.

Når man vælger natursten

Vælger man en bordplade i natursten, er det vigtigt at huske på, at det er et stykke af naturen der inviteres indenfor.

Det må derfor forventes at der vil være behov for småreparationer, i form af små revner der limes eller spartles. Og så kan det selvfølgelig ses, at stenen er naturskabt, det betyder at små pletter, striber og mønster vil forekomme i overfladen.

Derudover må man acceptere små huller og revner, glasårer samt variation i farve og struktur. Det er en del af charmen ved at bringe en natursten indenfor. Huller og revner vil blive spartlet, da pladen ellers er utrolig upraktisk og skrøbelig i hverdagen.

Granit

Granit tåler mere eller mindre alt, hvad det udsættes for. En granit bordplade tåler varme, fugt og fedt. Granit er enormt slidstærkt, syrefast og så er det modstandsdygtig overfor ridser. En granit bordplade kræver ingen særlig vedligeholdelse, og holder sit udseende i mange år.

Selvom granit tåler stor varme påvirkning, anbefaler vi at undgå at sætte meget varme gryder og pander direkte fra kogepladen eller ovnen på bordpladen. Man risikerer at fedtstoffet i bordpladen trækkes ud, og efterlader overfladen med skjolder, krakeleringer, termochok eller brud.

Til den daglige rengøring af en granit bordplade kan en opvredet klud bruges. Granit er syrefast og tåler derved de fleste gængse rengøringsmidler, herunder fx. opvaskemiddel og Ajax. Der er altså ingen begrænsninger, når det kommer til rengøring af en granit overflade.

Info om granit:

 • Granit er et uforgængeligt naturprodukt
 • Alle granitplader er unikke og er skabt af naturen
 • Granit kræver næsten ingen vedligeholdelse
 • Granit er slidstærkt
 • Granit er syrefast & frostsikker
 • Granitplader har en stor modstandsdygtighed overfor ridser og varme
 • Granit kan holde til en stor trykstyrke, men der kræves et fast og plant underlag/vederlag

Marmor

Marmor har en porøs overflade, og tåler derved langt fra det samme som granit. Marmors porøse overflade er ikke syrefast, det betyder at skrappe rengøringsmidler som fx. kalkfjerner kan efterlade pletter og skader på borpladens overflade.

Udover sure rengøringsmidler, skal sure madvarer og væsker heller ikke i kontakt med bordpladen. Skulle det ske, skal de strakt fjernes. Kommer der fedt på en marmor bordplade kan en sæbespåne-blanding bruges til at fjerne pletten.

Marmor tåler i lavere grad varme end granit. Sæt derfor aldrig en varm gryde eller pande direkte fra kogepladen eller ovnen på bordpladen. Vælger man alligevel at risikere at sætte en varm gryde direkte på bordpladen, kan det betyde at de naturlige fedtstoffer i stenen trækkes ud, og det kan resultere i skjolder og endda krakeleringer eller brud.

En marmor bordplade er ikke ridsefast, brug derfor altid et skærebræt, for ikke at ødelægge overfladen.

Info om marmor:

 • Marmor findes i et væld af unikke farvekombinationer og mønstre
 • Marmor holder i mange år med den rette pleje og behandling
 • Brug skærebræt og bordskåner til at beskytte mod ridser og høj varme
 • Tør bordet af med en mikro fiberklud, og sørg for at kaffe, rødvin, citron og lignende ikke har vedvarende kontakt med marmorbordpladen
 • Marmor er ikke syrefast, og bør derfor behandles før brug

Kvartsit

Kvartsits udseende forbindes ofte med marmor, grundet de smukke og varierede åretegninger. Kvartsit er et af de mest efterspurgte materialer i dag pga. de fantastiske egenskaber, der præsterer bedre end traditionelt marmor. Kvartsit er den natursten der tåler mest af dagligdagens slid i køkkenet.

Kvartsit har en meget tæt overflade, der gør stenen syrefast og pletresistent overfor kaffe, vin, olie, fedt, eddike, citron, ketchup og alle gængse rengøringsmidler. Sørger man blot for at tørre de førnævnte væsker op indenfor rimelig tid, vil de ikke beskadige bordpladen.

En kvartsit bordplade er stenhård, hårdere end selv granit, og den er dermed ridsefast overfor almindelige køkkenredskaber. Er du ikke villig til at tage chancer, så brug et skærebræt. Desuden er kvartsit UV-bestandigt, betydende at sollys ikke bleger pladen, som marmor ville blive. Det gør materialet egnet til udendørsbrug.

Kvartsit er nemlig den mest vejrbestandige natursten af alle. Den tætte overflade gør, at vand ikke trænger ned i stenen. Stenen bliver derfor heller ikke frostsprængt.

En kvartsit bordplade kræver altså ingen særlig vedligeholdelse, når først den er blevet korrekt og grundigt behandlet fra ny. Om du vælger en fugtig klud, opvaskemiddel eller Ajax til rengøringen, så holder bordpladen til det.

Info om kvartsit:

 • Kvartsit har et udseende der minder om marmor
 • Kvartsit har en tæt overflade der er syrefast
 • Kaffe, vin og fedtstof skader ikke pladen
 • Kvartsit er UV-bestandig og vil ikke miste sin farve af solens stråler
 • Kvartsit kan tåle at blive brugt udenfor

Terrazzo

Terrazzo er et fremstillet materiale, bestående af et blandingsprodukt og natursten. Terrazzo tåler ikke syre, i stedet for Ajax, Cillit Bang og kalkfjerner skal derfor bruges et mildt rengøringsmiddel der nænsomt kan fjerne fedt og kalk fra bordpladen.

En terrazzo bordplade bør ikke komme i direkte kontakt med varme gryder eller pander, anvend altid en bordskåner, for ikke at risikere at bordpladen tager skade.

Det kræver altså en vis form og pleje og vedligehold, hvis du vil sikre dig at din terrazzo bordplade forbliver pæn i mange år. Terrazzo er dog slidstærkt og holdbart, og skulle uheldet være ude, kan terrazzo bordplader repareres på stedet.

Info om terrazzo:

 • Terrazzo tåler ikke rengøring med syre
 • Terrazzo må ikke udsættes for høj varme direkte på bordpladen
 • Terrazzo kræver den rette pleje og rengøring for at holde sit udseende
 • Terrazzo kan repareres på stedet, skulle bordpladen bliver beskadiget

Silestone

Silestone er en komposit, produceret af naturmaterialet kvarts, og er altså ikke en natursten. Silestone har en helt tæt, antibakteriel overflade. Den tætte overflade sikrer at væske ikke absorberes i pladen. Silestone har desuden en syrefast overflade, som beskytter bordpladen mod hver stærk syre eller base.

En Silestone bordplade er ekstremt slidstærk og modstår stød og slid bedre end de fleste natursten. Styrken som en Silestone bordplade får af kvarts, gør en Silestone bordplade hård og i høj grad modstandsdygtig overfor ridser.

Silestone kan godt i nogle tilfælde tåle korte varmepåvirkninger, men for at undgå at beskadige overfladen bør gryder og pander der kommer direkte fra kogepladen eller ovnene aldrig stilles direkte ovenpå bordpladen.

Info om Silestone:

 • Silestone er ikke en natursten, men en komposit
 • Silestone har en syrefast og antibakteriel overflade
 • Alle gængse rengøringsmidler kan bruges på en Silestone overflade
 • Silestone modstår slid bedre end granit og andre natursten
 • Silestone er i høj grad modstandsdygtig overfor ridser

Dekton

Dekton er ridse- og slagfast. Det vil sige, at på lige flader er det kun produkter af samme hårdhed, som kan kan forårsage ridser. Pladen er dog mere følsom på kanterne og er ikke i lige så høj en grad, følsom over for stød. Mens andre materialer hurtigt vil blive slidte at se på, vil en Dekton bordplade bevare sin finish hele produktets levetid, og der vil ikke være behov for at erstatte bordpladen eller pudse den efter.

Dekton har en uporøs overflade, som forhindrer sure væsker at trænge ned i pladen og efterlade pletter eller skjolder. Det gør en Dekton bordplade nem at rengøre, og betyder at materialet ikke skal behandles med nogle specielle produkter. Alle gængse rengøringsmidler kan altså bruges på bordpladen, uden at den beskadiges. Selv pletter fra kaffe, vin, citron, kosmetik kan let rengøres væk.

En Dekton bordplade kan lige så godt ligge udenfor som indenfor, materialet har en UV bestandig overflade, som betyder at pladen ikke falmer, når den udsættes for solens stråler.

Info om Dekton:

 • Dekton er ikke en natursten, men et kompositmateriale
 • Dekton har en syrefast overflade
 • Dekton er varmefast og tåler direkte varme
 • Dekton er UV-bestandig og kan bruges ude som inde
 • Dekton er modstandsdygtigt over for is og kulde
 • Dekton absorberer ikke væske
 • Dekton har en høj modstandsdygtighed over for brand og varme

Corian

Corian er ligesom Silestone og Dekton ikke en natursten, men en komposit. Corian består af stenpulver/mineralstoffer, der støbes sammen med et plastisk bindemiddel.

Corian har en helt glat overflade, der gør at væske ikke kan trænge ind i pladen, og der kan derfor ikke gro bakterier og mug på materialet. En Corian bordplade ser altid ren ud, fordi den virkelig er ren. Den helt glatte og antibakterielle overflade gør en Corian bordplade nem at rengøre og vedligeholde.

Til daglig kan blot brugs en fugtig klud med almindeligt rengøringsmiddel. Når pladen skal renses i dybden, skal man bruge flydende opvaskemiddel til højglans-bordplader. Til bordplader med mat finish bruges et rengøringsmiddel med mild slibeeffekt. Alle gængse rengøringsmidler I har i husholdningen som Ajax kan godt benyttes på en Corian bordplade.

Fordi en Corian bordplade bindes sammen med et plastisk bindemiddel, tåler materialet ikke at varme gryder og pander stilles direkte på bordpladen. Anvend altid et skærebræt, da en Corian bordplade ellers vil få synlige ridser i overfladen.

En stor fordel ved Corian er, at materialet kan poleres op af en professionel, hvis bordpladen har fået nogle store ridser. Derefter vil den være så god som ny.

Info om Corian:

 • Corian er ikke en natursten, men et fremstillet produkt
 • Corian har en helt tæt overflade
 • Corians overflade er resistent overfor syre
 • Corian kan ikke tåle direkte varmepåvirkning
 • Corian vil med tiden få små ridser
 • Corian kan slibes op, hvis overflader bliver beskadiget

Porcelæn

Porcelænsbordplader har rigtig gode egenskaber ift. ridsefasthed og varmebestandighed. Porcelæn har en ridsefast overflade, der praktisk talt er uopslidelig. Desuden kan en porcelænsbordplade tåle at varme gryder fra kogepladen eller ovnen sættes direkte på pladen. Med en varmebestandighed op til 800 grader, skal man aldrig være nervøs for noget.

Porcelæn er syrefast, det betyder at pletter fra kaffe, vin, fedt, olie, kosmetik osv. ikke vil beskadigede pladen. Samtidig betyder det at bordpladen kan rengøres med alle former for syreholdige rengøringsmidler, og der vil stadig ikke ske noget med pladen.

Der kræves altså ingen særlig vedligeholdelse for at en porcelænsbordplade står smukt i mange år fremad. Til den daglige rengøring vil en fugtig klud ofte være nok, skal der mere til, kan du bruge de midler du allerede har i skabet.

Porcelænsplader kan med fordel bruges både til dit køkken indenfor, men også til dit udekøkken. Materialet er nemlig også UV-bestandigt, og vil derfor ikke falme i farven, af solens stråler.

Info om Porcelæn:

 • Porcelænsbordplader er stærkt ridsefaste
 • Porcelæn har en varmebestandighed op til 800 grader
 • Porcelæn kan i høj grad modstå pletter og ridser
 • En porcelæns overflade er nem at rengøre
 • Porcelæn har en syrefast overflade
 • Porcelæn er UV-bestandigt

Lava

Lavasten er meget anvendelige til bordplader, pga. sin hårdhed og modstandsdygtighed overfor skader og temperatursvingninger. Lavasten tager temperatur efter rummet og holder på varmen. Lava tåler høj varme, opvarmes hurtigt og tåler store temperaturudsving. Lava bordplader kan både anvendes til indendørs og udendørs.

Lavaen er resistent overfor syre og kræver ingen særlig vedligehold. Det er dog ekstremt vigtigt at en lava bordplade imprægneres fra ny, for at forhindre at væske løber ned i stenen "porer". Bliver bordpladen imprægneret korrekt fra start, holder den væske ude og den kan endda tåle syreholdige rengøringsmidler, ofte er vand og en hård svamp dog nok til at fjerne pletter.

Info om lavasten:

 • Lavasten er unikke og er skabt af naturen
 • Lavasten er velegnet til indendørs- og udendørsbrug
 • Lava er hårdt og modstår i høj grad skader
 • Lava modstår skader fra temperatursvingninger
 • Lava holder på varmen
 • Lava er resistent overfor syre
 • Det er meget vigtigt at lava imprægneres fra ny

Onyx

Onyx er en porøs sten og kræver de rette behandlings- og plejeprodukter, for at passe bedst muligt på stenen. Onyx har ligesom marmor en sart overflade, der ikke kan tåle syreholdige rengøringsmidler, eller andre syreholdige væsker som kaffe, vin, eddike, fedt, olie og kosmetik. Det er altså nødvendigt at gøre en ekstra indsats, for at en onyx bordplade holder sig smuk i mange år.

Den daglige rengøring kan blot klares med en opvredet klud, mens den grundige rengøring skal ske med specielle rengøringsmidler til sarte stenoverflader. Dette tager vi også en dialog omkring, når I køber en onyx bordplade, så vi sikrer os at I får de rigtige produkter med hjem.

Info om onyx:

 • Alle onyx plader er unikke og er skabt af naturen
 • Onyx har en porøs overflade
 • Onyx er kun velegnet til indendørsbrug
 • Onyx er transparent og kan bruges til at skabe spektakulære lysopsætninger